Ücretsiz Danışmanlık

İngiltere Üniversite Nasıl Okunur


Fırsatları Kaçırma
Hemen
Bizimle İletişime Geç!

Bilgi İstek, Danışmanlık ve Randevu

Hazar
Danışman
Hazar R.

Whatsapp'dan Yaz

Konuşmayı Başlat

E-posta Gönder

[email protected]

İngiltere Üniversite Nasıl Okunur


ingiltere-universite-nasil-okunur

İngiltere Birleşik Krallığı oluşturan ülkelerden birisidir. İngiltere Avrupa kıtasında yer alan ve başkenti Londra olan ülkedir. İngiltere genel itibari ile düz bir araziye sahip olması sebebi ile tarım için elverişli değildir. İngiltere ekonomisi daha çok sanayiye dayanmaktadır. Yönetim şekli ise anayasaya bağlı meşruti monarşidir. Monarşinin başında ise şu an Kraliçe II. Elizabeth bulunmaktadır. İngiltere 16. Yüzyılda yapılan bir din reformu ile Katolik Kilisesi‘nden ayrılarak Anglikan Kilisesi adında bir kilise ile kendi dini merkezlerini oluşturmuşlardır. İngiltere üstünde güneş batmayan ülke olarak adlandırılmaktadır. Monarşi ile yönetilmesinden de anlaşılacağı üzere ülkede hala geleneksel anlayış devam etmektedir. Aynı geleneksel anlayış üniversite eğitimlerinde ve diğer eğitimlerde de kendini göstermektedir.

İngiltere Üniversiteleri İçin Akademik Yeterlilik Şartları

İngiltere’de üniversite eğitimi almak için öncelikle belli bir akademik yeterliliğe sahip olmanız şartı aranmaktadır. AP(Advanced Placement) sınavlarından alacağınız skor ile İngiltere’de üniversite hayatınıza kolaylıkla başlayabilir, kredi toplayabilir ve bazı durumlarda ise sömestr atlayabilirsiniz. A level ise advanced level-ileri düzey bir kursdur. GCSE( General Certificate of Secondary Education) sınavının ardından öğrenciler iki yıllık eğitime denk olan ve altıncı yıl olarak ifade edilen eğitimlerine başlarlar. A Level eğitim İngiltere’de bulunan hemen üniversite ve yüksekokul için aranan şartlardan birisidir. Normalde iki yıl süren A Level eğitim yoğun bir şekilde kurs veren yerlerde bir yıla da düşürülebilmektedir.

A Level eğitim GCSE sınavına hazırlık aşamasından daha zorlu bir süreçtir. A Level eğitimde iki ya da üç dalda eğitim görülmesi süreci zorlaştıran bir durumdur. A Level eğitim Amerikan eğitim sistemindeki üniversite eğitiminin bir yılına denk gelmekle birlikte, Türkiye’de lise eğitimi sonrasında İngiltere üniversitelerine başvuru yapabilmek için mutlaka 2 yıllık olan A Level eğitimi almanız gerekmektedir. A Level eğitimin hızlandırılmış bir alternatifi olarak Foundation Course adı verilen kurslar her ne kadar bulunsa da bu kurslar Cambridge ya da Oxford gibi üniversitelere girmeniz için yeterli değildir. İngiltere üniversitelerinde bir diğer kabul gören yeterlilik derecesi ile Uluslararası Bakalorya’dır. Bakalorya uluslararası bir yeterlilik derecesidir. İngiltere üniversiteleri dâhil olmak üzere dünya üzerindeki pek çok üniversite kabul gören bir yeterlilik seviyesidir.

İngiltere Üniversitelerinde YÖK Denkliği

Yükseköğretim kurumunca yurtdışında alınan ön lisans, lisans, doktora, yüksek lisans gibi eğitimlerin ve kazanımların, Türkiye’de alınan ön lisans, yüksek lisans, lisans, doktora gibi eğitimlere eşdeğerliliğinin tespit edilmesine denklik adı verilmektedir. Denklik verilen üniversitelerin kararlaştırılmasına 5 adet kurul karar vermektedir ve 1000 adet üniversite sıralamaya girmektedir. Bu sıralama içerisinde bulunan üniversitelerden mezun olanların ekstradan herhangi bir işlem yapmadan denklik alabilmeleri mümkündür. İngiltere üniversiteleri genel itibari ile kaliteli eğitim verdiklerinden dolayı Türkiye’de denklik açısından endişe duyulmaması gerekmektedir. İngiltere üniversiteleri YÖK tarafından tanınmaktadır. Yine de gidilecek üniversitenin YÖK denkliği için tanınırlık belgesi alınmasında fayda vardır. Bu belge dilekçe karşılığında elde edilmektedir. Bu dilekçe elden, posta yolu ya da kargo aracılığı ile ulaştırılabilmektedir. Kuruma gönderim sonrasında dilekçe ücreti gönderilmesi gerekmektedir.

Vize Başvurusu

İngiltere’de üniversite eğitimi ya da dil eğitimi almak için vize almanız şartı bulunmaktadır. Dil eğitimi almak için kısa süreli( Short Term Study Visa- STSV) vize alınması gerekirken, üniversite eğitimi içinse uzun süreli( Tier 4) vize verilmektedir. Başvurular en fazla 3 hafta içerisinde değerlendirilmektedir. Vize başvurusu için istenilen belgeler ise şu şekildedir:

  • ♦ Vize başvuru formu
  • ♦ Pasaport
  • ♦ Nüfus kayıt örneği
  • ♦ Okuldan alınan kabul mektubu
  • ♦ Askerlik durum belgesi(gereken durumlarda)
  • ♦ Öğrenci belgesi
  • ♦ Diploma ve transkript(varsa)
  • ♦ Vize harcının ödendiğinin kanıtı
  • ♦ İngilizce bildiğinizi kanıtlayan sınav sonuç belgesi(uzun süreli vize için)

İngiltere’de TLS Contact bu belgeleri teslim almakla görevlendirilmiş kurumdur. Ancak 2019 yılı itibari ile vize başvurularında bu durumda değişiklikler söz konusu olmuştur. Vize almak isteyen öğrenciler başvuru evraklarını sisteme taratarak yükleme yapmak zorundadırlar. Ancak taratma yapmak istemeyen öğrenciler yine TLS Contact randevu sistemi üzerinden belli ücret karşılığında taratma işlemini yaptırabilmektedirler. Acele edilen durumlarda ise Added Value Services listesinde yer alan Priority Visa Service seçeneğinden ek ücret vererek yararlanmanız halinde sonuçlarınızı 5 gün içinde alabilirsiniz. Kısa süreli vizeler 6 ya da 11 ay geçerli olmakla birlikte uzun süreli vize öğrenim hayatınız boyunca geçerli olmaktadır.

Etiketler :
shape
shape

Bilgi İstek Formu