Ücretsiz Danışmanlık

Almanya Üniversiteleri

Bilgi İstek, Danışmanlık ve Randevu

Tunç
Danışman
Tunç P.

Whatsapp'dan Yaz

Konuşmayı Başlat

E-posta Gönder

[email protected]

Almanya’da üniversite eğitimi almak diğer Avrupa ülkelerine göre daha ekonomiktir. Türkiye’de ki vakıf üniversitelerine kıyasla Almanya’daki okulların lisans fiyatları uygundur. Almanya devlet üniversitelerinin harç ücreti dönemlik 150-500 Euro arasındadır.

1.Almanya Üniversiteleri

2. Almanya Üniversite Eğitim Sistemi: Almanya yapısı gereği eyaletlerden oluşan bir ülkedir bu yüzden her eyalet kendi eğitim bakanlığına bağlı eğitim sistemini belirler.Eyalaetler arasındaki eğitim sisteminde çok farklılıklar yoktur. Almanya üniversitelerinin çoğunluğu bologna süreci ile birlikte Bachelor ve Master eğitimi olarak ikiye ayrılmıştır.

Almanya’da Lisans eğitimi, Almanca ve İngilizce olarak iki dilde eğitim vermektedir. Almanya üniversitelerin de eğitim alan öğrencilerin stajına çok büyük önem verilir. Almanya Üniversitelerde staj bulma konusunda size yardımcı olacak öğretim görevlisi görevlendirmektedir.

Almanya üniversitelerinde sistem, Üniversiteler ve Meslek Yüksek Okulları olarak temel bir ayrıma dayanır.

Almanya’da lisans eğitimi 3 yıl, yüksek lisans eğitimi 2 yıl sürmektedir. Kayıt,Detaylı Bilgi ve Başvurular için İletişime geçin.

 

2.1. Lisans Eğitimi Sistemi: Teknik üniversite ve Klasik üniversite olmak üzere ikiye ayrılır. Genellikle lisans eğitimi 6 yarıyıl toplam 3 yıl sürmektedir, bazı bölümleri ve mesleki okulları ise 4 yıl sürmektedir. Almanya’da üniversite eğitimi, Temel Eğitim/Grundstudium ve Ana Eğitim/Hauptstudium olarak ikiye ayrılır. Temel bilgilerin verildiği Temel Eğitim 4 yarıyıl sürer ve ara sınav (Zwischenprüfung) ile sona erer. Sonrasında başlayan Ana Eğitimde 4 yarıyıl boyunca bölümde uzmanlaşma yönelik mesleki eğitim verilmektedir. Almanya’daki üniversiteler, diploma odaklı değil iş odaklı eğitim vermektedir. 6 yarıyıl sonunda öğrenciye Bachelor (lisans) diploması verilir.

Almanya’da Lisans eğitiminde hukuk, dişçilik, veterinerlik, tıp, eczacılık ve gıda mühendisliği gibi bazı bölümlerin sınavlarını geçmekle mezun olunmaz. Mezun olmak için finallerden sonra Staatsprüfung (Eyalet sınavı) sınavına girilmesi gerekir. Bazı öğretmenlik bölümleri içinde de bu sınav uygulanmaktadır. Sınavının koşulları herkes için aynıdır ve müfredatı eyaletler kendisi belirler. Bu sınavı geçenler Lisans diplomalarını alırlar. Almanya’da 2 ile 4 dönem süren yüksek lisans programlarına başvuruda bulunabilir.

2.2. Meslek Yüksek Okulu Eğitimi Sistemi: Meslek Yüksek Okulları kısa süreli 3 yıl veya 4 yıl süren mesleki eğitimler sunmaktadır. Genellikle Almanya’da bulunan üniversitelere bağlı olarak eğitim verirler.

2.3.Almanya Üniversite Denklik ve Üniversitenin Tanınması: Almanya’da üniversite eğitimini tamamladıktan sonra Türkiye’ye döndüğünüzde eğitiminize devam etmek ya da çalışmak isteyen öğrenciler YÖK tarafından yapılan denklik sınavına girip denkliklerini alabilirler. Almanya’da eğitim gördüğünüz ders ve içeriklerinin Türkiye’de bulunan üniversitelerin ders içerikleri ilede uyumlu olması gerekmektedir. Eğer Müfredat farkı varsa bunları tamamlayıp, sınava girip başarılı olduğunuzda denkliğinizi alabilirsiniz.

            2.3.1. Kimler Denklik Başvurusunda Bulunabilir: Almanya’daki üniversitelerin 2 ya da 4 yıllık programlarından mezun Türk vatandaşı olan öğrenciler YÖK’e denklik için başvuruda bulunabilir.

           2.3.2. Denklik için gerekli belgeler: Denklik için öncelikle YÖK’ün internet sayfası üzerinden ön başvuru formu doldurmanız gerekiyor. İstenilen belgeler lisans ve yüksek lisans programlarına farklılık göstermektedir.

             2.3.3.Almanyada YÖK Tarafından Tanınan Üniversiteler: Okulların tamamın YÖK tarafından tanınırlığı vardır.

2.4.Almanyada Eğitim Dönemi Başlangıç Tarihleri: Genellikle okulların başlama tarihi Uygulamalı bilimler için Eylül ve şubat ayında, diğer okullar için Ekim ve Mart ayıdır.

 

3. Almanya’da Üniversite Programları


Almanya üniversitelerinde hemen hemen her bölüm vardır. Üniversitelerin eğitim dili Almancadır. Bazı programlar ise %100 İngilizce veya %50 İngilizce, %50 Almanca olarak sunulmaktadır. PR yurtdışı Eğitimin deneyimli danışmanlarından bilgi almak için TIKLAYINIZ.

En çok tercih edilen programlar ise;

  • •  Bachelor/Lisans Programı
  • •  Meslek Yüksek Okulu Programı
  • •  Master Programı
  • •  Doktora Programı
  • •  Pathway Programı
  • •  Şartlı Kabul Programı (Almanca Hazırlık)
  • •  Studienkolleg Programı (Akademik Hazırlık)

 

3.1.Almanyada Lisans Eğitimi

Almanya üniversiteleri, dünya üniversite sıralamalarında iyi konumlardadır. Özellikle Mühendislik, fizik gibi alanlarda dünyada ilk 10’da bulunmaktadır.Almanya’da Lisans Eğitimine direk başvuru yapabilmeniz için, 4 yıllık düz lise, Anadolu lisesi, fen lisesi veya eşdeğeri bir liseden mezun olmalı, üniversite sınavında Almanya’da girmek istediğiniz bölüm ile ilgili bir bölüme Türkiye’de yerleşmiş olmanız ve Almanca dil yeterliliğine sahip olmanız gerekir. Meslek lisesi, İmam Hatip Liseleri vb. liselerden mezun olan öğrenciler Almanya’da lisans eğitimi alabilmesi için öncesinde akademik hazırlık “Studienkolleg” programına katılmaları gerekir.Lisans eğitimine başlayacak öğrenciler, minimum C1 seviyesinde Almanca Bilmeleri gerekir ve bunu da TestDaf veya DSH sınavı ile kanıtlamaları gerekmektedir. Yeterli Almanca dil bilgisine sahip olmayan öğrenciler şartlı kabul alıp, bu programa katılarak lisans eğitimi öncesinde Almanca hazırlık eğitimi alabilir.
 

3.2. Almanya meslek Yüksek okulları: Fachhochschule yani Meslek Yüksek okul programları uygulamalı bilimlere yöneliktir ve uygulama eğitimi ön plandadır. Okulların eğitim süresi bölüme göre değişir. Almanya’daki Meslek Yüksek Okulların bazı bölümleri 5 yıl (3 Bachelor + 2 Diploma) sürerken bazı bölümler ise 3 yıl (3 Bachelor) sürebilmektedir.Ayrıca üniversitelerin bünyesinde eğitim veren meslek yüksek okulları,yüksek lisans programları da sunmaktadır. Meslek yüksek okulları bitirme derecesi, lisans eğitimi ile aynıdır.  Meslek yüksek okullarının dezavantajı, diplomanın yüksek lisans yapmak için yeterli olmayışıdır. Eğer hedefiniz akademik kariyer yapmaksa Almanya üniversitelerinin bünyelerinde verilen lisans eğitimi almanızı tavsiye ederiz. Meslek yüksek okullarına giriş Lisans programlarına göre daha kolaydır. Türkiye’de lisans mezunuysanız ve Orta düzey bir Almanca bilgisi ile eğitime başlayabilirsiniz.

 

3.3.Almanya Üniversite Şartı Kabul programı: Öğrencinin belli bir şartla üniversiteye kabul edildiğini ve bu koşulu sağlarsa üniversiteye kayıt olabileceği bir belgedir. Bu belgede, Almanca sertifikanızı sunmanız için belirlenmiş bir son tarih bulunur ve bu tarihe kadar dil yeterlilik belgenizi üniversiteye sunmalısınız. Eğer sunmazsanız lisans eğitimine başlayamazsınız.

Bazı üniversiteler, dil yeterliliğini sağlayamayan öğrenciler için Almanca hazırlık eğitimi sunmaktadır. Hazırlık eğitimi 9 ay sürmektedir.  Bu 9 aylık eğitim sonunda öğrenci DSH ya da TestDAF sınavlarından 5 üzerinden 3 alabilecek seviyeye ulaşması gerekiyor. Hazırlık eğitimini tamamlayan öğrenciler lisans eğitimlerine başlayabilirler.

Almanca hazırlık eğitimi bünyesinde bulundurmayan bir Alman üniversitesine şartlı kabul programı ile girmek istiyorsanız öncesinde dil okulları bünyesinde TestDaf ve DSH sınavlarına hazırlık kurslarına katılabilirsiniz.

 

3.4.Almanya Studienkolleg Programı: Türkiye’den İmam hatip, meslek lisesi vb liselerden mezun olmuşsanız, almış olduğunuz diploma Almanya tarafından tanınmayabilir ve studienkolleg programına katılmanız gerekebilir. Bunuda bir okulun yönlendirmesi ile yapabilirsiniz. Bu program 1 yıl süren ve öğrencileri üniversiteye hazırlayan, akademik derslerin de içinde bulundupu eğitim programıdır. Bu Programa katılmanız için B1 ya da B2 düzeyinde Almancanızın olması gerekir.

Eğitim bitiminde Festsetellungsrüfung yani bitirme sınavına girmeniz gerekir. Sınavda başarılı olursanız okul tarafından bir sertifika verilir. Bu sınavı geçen öğrenciler TestDaf ya da DSH gibi sınavlara girmelerine gerek kalmaz ve sonrasında Studienkolleg eğitimi aldığı şehirdeki üniversitelere başvuru yapabilir.

 

3.5. Almanya Üniversitelerine Yatay Geçiş: Türkiye’den veya başka bir ülkeden yatay geçiş yapabilirsiniz. Eğer Türkiye’de eğitim aldığınız üniversite Almanya’daki okumak istediğiniz bölümü ve üniversiteyi tanıyorsa transkriptiniz ile Almanya’daki üniversitenin bölüm derslerini karşılaştırabilir ve uyumluysa geçiş yapabilirsiniz.

 

3.6. Almanya Sertifika Programları: Almanya’da birçok sertifika programı bulunmaktadır. Hemen hemen her alanda ve üniversite onaylı sertifika alabileceğiniz eğitim programları vardır. Almanya üniversitelerinden mezun olmuş ve çalışma hayatına atılacak kişiler tarafından tercih edilmektedir. Alacağınız sertifika programları, yoğunlaştırılmış, yüksek kredili programlardır.

 

3.7.Almanya Eğitim programı Süreleri: Alman üniversitelerinde eğitim süreleri kış ve yaz dönemi olarak yılda iki dönemdir. Bologna süreci için eğitim veren Alman üniversitelerinde lisans eğitimi ise 3 yıldır. Fakat bazı bölümler için bu süre 3-5 yıl olabilmektedir. Almanya’da Yüksek lisans eğitimi süresi 1-1,5 ya da 2 yıl olmak üzere bölümden bölüme göre değişebilir.

Almanya’da diploma programları da vardır ve 4 yıl sürmektedir. Bu programlara Diplomstudiengaenge denir.

 

Almanya Üniversite Programları

Eğitim Süreleri

Meslek Yüksek Okulu

3 – 5 yıl

Lisans

3 yıl

Yüksek Lisans

1 – 2 yıl

Diploma

4 – 4,5 yıl

Akademik Hazırlık

9 Ay

Almanca Hazırlık

9 Ay

 

4.Almanya Üniversite Başvurusu ve kabul Şartları

Almanya eğitim sisteminde başvurular her okul için ayrı ayrı yapılmaktadır. Çünkü okulların kabul şartları farklıdır. Almanya üniversitelerine başvuru yapacak öğrencilerin TestDaF veya DSH sınavlardan minimum %65’in üzerinde başarı olması beklenir. Almanya’da okuyacak öğrencilerin minimum B1 seviyesinde Almanca’ya sahip olması gerekmektedir. Üniversite eğitimi alabilmeniz için liseyi bitirmiş olmanız ve diplomanızı almış olmanız gerekmektedir.

4.1. Almanya Üniversiteleri taban Puanları: Almanya’da üniversite okuyabilmeniz için giriş şartlarından biri ÖSYM sınavı ile ilgili bir bölüme girebilmiş olmanızdır. Almanya için taban puanları Türkiye’de alacağınız puanla birebir ilgilidir.

4.2. Almanya’da Üniversite Başvurusu için Gereken Evraklar: Başvuru için, Tüm evrakların yeminli tercümanlar tarafından Almanca dilinde çevrilmiş olması gerekir apostil onayı alması gerekmektedir. Gerekli belgeler;

  • • Mezun olduğunuz liseden edineceğiniz diploma
  • • ÖSYM’den edindiğiniz YGS-LYS sınav sonuç belgesi
  • • ÖSYM’den edindiğiniz üniversiteyi kazandığınızı niteleyen belge
  • • TOEFL, IELTS, TestDAF veya DSH sınav sertifikası
  • • Lise ders transkripti
  • • Kimlik belgesi

4.3. Almanya’da Üniversite okumak için girilmesi gereken sınavlar: Almanya’da üniversite okumak için öğrenciler eğitim almak istedikleri programın diline göre sınava girmeleri gerekir. Almanya Üniversiteleri, Almanca eğitim, İngilizce eğitim, yarı Almanca veya yarı İngilizce olan programlar için giriş koşulları farklılık gösterir.

                     4.3.1.İngilizce Dil Yeterliliği: Almanya’da Üniversiteler tamamen İngilizce olan programlar sunmaktadır. Almanya’da İngilizce eğitim için TOEFLIELTS ve CAE sınavlarından geçerli puan almanız gerekmektedir.  Her üniversitenin belirlediği kabul seviyesi değişmektedir.

                                4.3.2 Almanca Dil Yeterliliği: Almanya üniversiteleri için TestDaF ve DSH gibi sınavlara girmeniz gerekir ve bu sınavlarda da minumum %65 oranında başarı sağlamalısınız. Bazı Alman üniversiteleri, A1, A2, B1 veya B2 seviye dil yeterliliği isteyebilmektedir. Bazıları ise dil şartı olmaksızın öğrencileri kabul edebilmektedir.

                                       4.3.2.1. DSH Sınavı: Almanya’daki bütün üniversiteler tarafından kabul edilen ve resmi olarak Almanca dil seviyenizi belgeleyen bir sınavdır. Alacağınız puanlarına göre alacağınız üç çeşit sertifika bulunmaktadır. Bunlar;

  • • DSH-1 seviye: En düşük seviyedir. Alman üniversitesine girebilmeleri için yeterli değildir.
  • • DSH-2 seviye: Bu seviyede, birçok üniversite öğrencileri kabul eder.
  • • DSH-3 seviye: Bu sertifika ile Almanya’daki her üniversiteye kabul edilebilirler.

                                        4.3.2.2. TestDaf Sınavı: Öğrenciler tarafından en çok talep edilen Almanca seviye tespit sertifikasyon sınavıdır. Hagen’de bulunan TestDaF-Enstitüsü tarafından geliştirilmiştir. Yaklaşık 80 ülkede lisanslı test merkezleri tarafından uygulanmaktadır. Bu sınavda, akademik ve bilimsel düzeyde Almanca bilginiz sınanır ve Sınav 4 bölümden oluşmaktadır. Anlama, yazılı ifade, dinlediğini anlama ve sözlü ifadedir.

                                   4.3.2.3.TestAs Sınavı: Merkezi bir dil sınavıdır ve öğrencilerin özellikle üniversite eğitimi için akademik dil yeteneğini ölçmek için girdiği bir sınavdır.
 

                                   4.3.2.4. DSD Sınavı: Almanya Kültür Bakanları tarafından onaylı Alman dil diplomasıdır. Bu sınav 14-19 yaş aralığında Almanca eğitimi gören öğrencilerin her yıl katıldıkları bir sınavdır.

4.4. Almanya’daki En iyi Üniversiteler: Almanya’nın en iyi üniversiteleri;

  1. Münih Teknik Üniversitesi
  2. Münih Ludwig Maximilian Üniversitesi
  3. Heidelberg Ruprecht Karls Üniversitesi
  4. Karlsruhe Teknoloji Enstitüsü
  5. Humboldt Üniversitesi
  6. Berlin Özgür Üniversitesi
  7. Rwth Aachen
  8. Technical University Of Berlin
  9. Tübingen Üniversitesi
  10. Freiburg Albert-Ludwigs Üniversitesi
  11. Dresden University of Technology
  12. Göttingen Üniversitesi
  13. Hamburg Üniversitesi
  14. Darmstadt Teknik Üniversitesi
  15. Ren Friedrich Wilhelm Üniversitesi
     

5. Almanya Üniversiteleri Fiyatları

Almanya’da devlet üniversiteleri ücretsizdir ve sadece harç ücretleri vardır. Dönemlik 130 Euro – 1.500 Euro arasında okuldan okula değişir. Fiyatlar için danışmanlarımız ile iletişime geçebilirsiniz.

 

5.1.Almanya’da Burslu Üniversite Okumak: Eğitim burslarının çoğu maddi olanakları olmayan ve başarılı öğrencilere üniversite eğitimlerini desteklemek için verilir. Burs alarak Alman üniversitelerinde okumak istiyorsanız en az 4 üzerinden 3 ortalamanızın olması ve C1 seviyesinde dilinizin olması lazımdır.

 Türk öğrencilere verilen burslardan bazıları ise;

  • • Türk Eğitim Vakfı’nın Yurtdışında Yüksek Lisans Programları için sağladığı burs.
  • • Kredi ve Yurtlar Kurumu (KYK)’nın verdiği burs ve kredi.
  • • Doktora ve Araştırma Bursları.
  • • HSK (Dil kursu bursu)
  • • İSK (Yoğunlaştırılmış dil kursu bursu)
  • • IAESTE Staj Bursu
  • • Alexander von Humboldt
  • • Robert Bosch Stiftung

 

6. Almanya Öğrenci Vizesi Başvuru Süreci

Almanya’da okumak için D tipi yani uzun dönem Almanya öğrenci vizesi almanız gerekmektedir. D tipi Almanya öğrenci vizesi için, sizden istenilen belgeleri eksiksiz bir şekilde hazırlamanız gerekir. En önemlisi ise motivasyon mektubu ve özgeçmiş belgeleriniz dikkatle hazırlanmalıdır. Belgeleriniz hazırlandıktan sonra IDATA üzerinden randevu alarak vize görüşmesine gidebilirsiniz.

 

6.1.Almanya Öğrenci Vizesi başvurusu için Gerekli Belgeler: Evrak listesi için PR Yurt dışı danışmanları ile irtibata geçebilirsiniz.

6.2. Almanya’da Çalışma izni: Almanya’da eğitim alırken, hafta da 20 saat part time çalışma hakkınız vardır. Çalışma izni hakkı lisans, yüksek lisans ve doktora için geçerlidir, dil eğitimi alan öğrenciler için geçerli değildir. Saatlik 10-25 Euro kazanabilirsiniz fakat bu ücretler yaptığınız işlere göre değişir. Çalışırken hem dilinizi geliştirebilir hem de ekonomik açıdan yani yaşam masraflarınız, konaklama gibi masraflarınızı karşılayabilirsiniz.

 

7. Almanya Üniversiteleri Konaklama Seçenekleri

7.1.Aile yanı Konaklama: En ekonomik seçeneklerden biridir. Üniversitelerin anlaşmalı olduğu Alman ailelerinin evlerinde konaklayabilirsiniz. Aile yanında konaklamak dil hakimiyetinize ve Alman kültürüne aşinalık kazanmanıza yardımcı olabilir.

7.2.Öğrenci Apartları: Genellikle okula yürüme mesafesinde okulların çevresinde öğrenci apartları vardır. Öğrenci apartları, aile yanı konaklamaya göre daha lükstür.

7.3.Öğrenci Evi: öncelikle Eve çıkmak için ev arkadaşı bulmanız gerekmektedir. Eğitime ilk başladığınız dönemlerde öğrenci apartlarında kalarak arkadaş edinebilir. Kira, fatura gibi giderleri paylaşarak özel ev kiralayabilirsiniz. Aylık ev kiralama kişi başı 200€-500€ arasında değişmektedir. Fiyatlar bulunacağınız şehir ve mahalleye göre değişir.

 

8. Neden Almanya’da Üniversite Okumalısınız

Almanya eğitim alırken Rail Pass (Tren kartı) alıp, Almanya’nın geniş tren ağı ile hem Almanya’da i hem de diğer Schengen ülkelerinde özgürce dolaşabilirsiniz. Almanya, Avrupa’nın tam ortasındadır tüm Avrupa ülkelerine yakın olduğu için tüm Avrupa’yı gezebilirsiniz. Almanlar çok disiplinlidir bir millet olduğu için, refah düzeyini yüksek olduğu ve insanların birbirine karşı saygılı olduğu bir ülkede eğitim almış olursunuz. Devlet Üniversiteleri ücretsizdir ve ekonomik olduğu için tercih edilir. Eğitiminizi tamamladıktan sonra da size ülkede 2 yıl daha kalma ve çalışma hakkı verir.

 

9. Almanya’da Üniversite Okumak hakkında Sıkça Sorulan Sorular

- Almanya’da Üniversite Kaç Yıl sürer? Lisans Eğitimi 3 Yıl, Yüksek lisans ise 2 Yıl sürmektedir.

- Almanya’da Üniversite eğitimim bittikten sonra Ülkede kalabilir miyim? Evet, 2 Yıl daha kalıp, çalışabilirsiniz.

- Almanya’da Üniversite okurken çalışma hakkım var mı?  Evet, hafta da 20 saat çalışma hakkınız vardır.

- Almanya’da Üniversiteler Ücretlimidir ? Devlet üniversiteleri ücretsizdir, sadece dönemlik harç ödersiniz. Eğitim harçları da 500 Euro – 1500 Euro arasında okuldan okula değişir.


shape
shape

Bilgi İstek Formu


hemenara_icon
soru-icon