Azerbaycan Uluslararası İlişkiler
Dünyanın değişik yerlerinde çok farklı ülkeler yer alıyor. Ülkemiz de bu ülkelerden bazıları ile yakın ilişkiler içinde iken bazıları ile ilişkileri biraz daha mesafeli bir durumdadır. Bizlerin en yakın ilişki içinde olduğu ülkelerin başında Azerbaycan gelir. Türk kültürüne yakın bir kültürü vardır. Aynı zamanda dil olarak da benzer özellikleri bulunur. Mevcut tüm bu durumlara istinaden bu ülkeye giderek eğitim alan çok sayıda Türk öğrenci vardır. Doğu Bloğunun dağılmasından sonra kendi başına yoluna devam eden ülkede birbirinden farklı okullar vardır. Bunlardan bir tanesi de Azerbaycan uluslararası ilişkiler bölümüdür. Bu yazıda da bu konu hakkında bilgiler verilecektir. Şimdi dilerseniz adım adım bilgi vermeye başlayalım.
Azerbaycan uluslararası ilişkiler bölümü yabancı öğrenciler için beş yıldır. Bu sürenin ilk bir yılı hazırlıktır. Onun dışında kalan dört yıl normal eğitim olarak geçer. Uluslararası ilişkiler bölümünde eğitim dili Azeri Türkçesi ve Rusça biçimindedir. İnsanlar bu dillerden birisini seçerek eğitim alabilirler. Eğitim ücreti ise okuldan okula değişmekle beraber ortalama olarak 3000 dolar civarındadır. Her yıl kayıt yenileme yapılır iken ücret ödenir. Ülkede uluslararası ilişkiler bölümü hem devlet üniversitelerinde hem de özel vakıf üniversitelerinde vardır. Eğitimlere dünyaca ünlü akademisyenler girer ve ülkede eğitim kalitesi son derece yüksektir. Bu okullarda alınan eğitim öğrenciler için son derece ön açıcı olmaktadır.
Azerbaycan uluslararası ilişkiler bölümü uzaktan eğitim kapsamında değildir. Yabancı öğrenciler herhangi bir sınav zorunluluğu olmadan bu ülkede uluslararası ilişkiler okuayabilir. Lakin burada bilinmesi ve dikkat edilmesi gereken bazı hususlar vardır. Azerbaycan’da eğitim alacak olanlar mutlaka okullara ne zaman kayıt olunduğu net bir biçimde öğrenmeli ve o dönem zarfında okula giderek istenen evrakları teslim etmelidir. Okullarda başta ilk yıl için hazırlık sınıfı ücreti ödenir. Bu ücret okuldan okula değişir ama yine de normal okul ücretinden daha düşüktür. Lakin burada en temel sorun uluslararası ilişkiler bölümünün ülkemizde YÖK tarafından denkliği olmadığı ve okul bitince mutlaka YÖK tarafından yapılan sınavlara girilmesi gerektiğidir.
